Ştiri

05 Jan

Rabota.md oferă posbilitatea persoanelor cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă.

Dragii noștri, fiind înconjurați de inițiative frumoase și de companii care oferă posibilități cât mai multe de a veni în ajutorul oamenilor, echipa "RABOTA.MD" vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități de a-și găsi un loc de muncă la noi în țară.

Mulțumim din suflet, echipei  "RABOTA.MD" pentru o astfel de oportunitate ce oferă posibilitatea persoanelor cu nevoi speciale  să se  încadreze socio-profesional  în mediul câmpului muncii, la fel pentru încurajarea persoanelor cu dizabilități și a categoriilor defavorizate, pentru un mod de viață independent. Mulțumim că vă pasă!

Cum poate o persoană cu dizabilități să-și găsească un loc de muncă în Moldova în anul 2023

Un post de lucru stabil reprezintă un aspect important în viața multora, iar persoanele cu dizabilități nu sunt o excepție. Din cauza stereotipurilor predominante în societate, aceștia sunt nevoiți să trăiască cu o pensie, salariul părinților sau să caute de lucru neoficial part-time. Și, deși există obstacole suplimentare în calea persoanelor cu dizabilități, există și oportunități de a reuși.

Pe post de ce vă puteți angaja

Înainte de a începe să căutați de lucru în Chișinău sau în alte orașe ale țării, gândiți-vă la ce v-ați dori să faceți. Sunteți gata să mergeți în fiecare zi la birou sau lucrul de acasă este mai potrivit pentru dvs? Sau poate că aveți nevoie de un program flexibil? Cel mai probabil, veți găsi un post de lucru potrivit pentru funcții precum: 

  • Operator de call-center sau asistență clienți;
  • Copywriter;
  • Traducător;
  • Designer sau pictor;
  • Programator;
  • Croitoreasă;
  • Bucătar sau cofetar;
  • Contabil.

Unde puteți căuta de lucru:

Pentru a găsi de lucru, persoanele cu dizabilități nu au nevoie să-și părăsească casa. O modalitate comodă de căutare este prin intermediul site-ului Rabota.md, unde există și rubrici speciale precum „Lucru pentru persoane cu dizabilități” și „Lucru la distanță de acasă”. Pe Rabota.md, de asemenea, puteți încărca un CV, iar în acesta să indicați dorințele dvs. în raport cu locul de muncă. 

Este sau nu necesar să menționați în CV despre dizabilitate: 

Nimeni nu este obligat să-și indice caracteristicile fizice sau mentale în CV, accentul ar trebui să fie pus pe calitățile profesionale și motivația. Dar dacă aveți nevoie de anumite condiții sau de un mediu de lucru mai specific, menționați aceste aspecte în secțiunea „Informații suplimentare” sau în scrisoarea de intenție. Asta îl va ajuta pe angajator să înțeleagă dacă este capabil să vă ofere aceste condiții sau pur și simplu veți exclude angajatorii cu prejudecăți.

Amintiți-vă de avantajele dvs.

Persoanele cu dizabilități severe sau evidente pot profita de programul de lucru redus — 30 de ore pe săptămână. Iar persoanele cu dizabilități vizuale severe au dreptul la un concediu plătit anual suplimentar de cel puțin patru zile calendaristice. În plus, din primăvara anului 2022, guvernul rambursează costurile de transport persoanelor cu dizabilități care lucrează în afara localității de reședință — deși sunt anumite condiții de îndeplinit pentru a beneficia de acest avantaj.