Întrebări frecvente

Despre Caritate.md

Afla mai mult despre fundatia Caritate.md

Ce reprezintă Caritate.md?

Caritate.md - este o platformă de colectare a fondurilor (pe baza de organizare socială), care are ca scop suportul tendințelor și schimbărilor pozitive în societatea din Republica Moldova.

Caritate.md este o punte de legătură între societatea civilă - oameni care sunt dispuși și capabili să participe la procesele sociale pozitive și persoanele care au nevoie de ajutor.

Care sunt obiectivele organizației dumneavoastră?

Obiectivele Caritate.md constau în colectarea de fonduri pentru proiecte sociale în diferite sfere ale vieții – începând cu proiecte în agricultură, educație sau artă până la asistența specifică persoanelor aflate în dificultate.

Care este diferența dintre Caritate.md de alte organizații similare?

Caritate.md are ca trăsătură distinctivă faptul că, pe lângă colectarea de fonduri, echipa noastră se ocupă de organizarea și oferirea asistenței directe pentru persoanele și grupurile de persoane reprezentate pe site-ul nostru în calitate de beneficiari. Noi monitorizăm personal utilizarea direcționată a donațiilor pentru proiecte depuse pentru Caritate.md.

Din ce surse este finanțată activitatea Caritate.md?

Activitățile noastre sunt finanțate din sursele proprii ale Fondului organizației, din cotizațiile de membru, precum și din donații și granturi.

Crearea cazului

Informaţii generale privind înregistrearea cazurilor noi

Cum pot să mă înregistrez pe site-ul caritate.md?

Înregistrarea pe site-ul Carirtate.md poate fi efectuată prin intermediul facebook.com sau prin completarea unui formular pe site-ul Caritate.md.

Care sunt criteriile generale?
 • vizitatorii care se înregistrează pe site și își fac pe profil, devin membru și, prin urmare, își dau acordul cu regulile site-ului. Utilizatorii site-ului pot posta propriile lor proiecte - campanii de colectare a fondurilor.
 • utilizatorii care doresc să plaseze proiectele lor pe Caritate.md, acționează pe platformă de beneficiari, iar utilizatorii care fac donații pentru beneficiari, acționează în calitate de donatori.

Responsabilitatea Beneficiarului este de a rambursa donatorilor recompensa promisă de pagina de proiect, pe care fiecare din donatori o preia. Atunci când un utilizator face o donație pentru un proiect, intre acesta și Beneficiar are loc un acord, o înțelegere nescrisă. Prezentul acord și regulile care guvernează activitatea ambelor părți ale acordului sunt furnizate în categoriile "Obligațiile beneficiarului" și "Obligațiile donatorilor."

Ce acte sunt necesare pentru a crea propriul proiect de colectare a fondurilor pe site-ul Caritate.md?

Important! Pentru a beneficia de ajutorul material pentru tratament,  sunt necesare urmatoarele documente:

 1. Actele de identitate a beneficiarului
 2. Documentele ce confirma veridicitatea cauzei ( diagnostica din R. Moldova)
 3. Documentul ce confirma costurile tratamentului
 4. Indeplinirea cererilor expediate online de catre echipa caritate.md.

Pentru familii social - vulnerabile sau alte cauze:

1. Actele de indentitate a beneficiarului

2. Demersul, confirmarea de la asistenta sociala, a primariei precum ca, persoana in cauza face parte din categoria familiilor social - vulnerabile.

3. Componența familiei.

4. Indeplinirea cererilor expediate online de catre echipa caritate.md

Pentru Donatori

Cum pot să mă asigur că banii donați de mine vor ajunge la destinație?

Toate rapoartele privind cheltuielile efectuate sunt disponibile publicului în secțiunea respectivă a site-ului Caritate.md

Cine oferă nemijlocit asistența către persoanelor prezentate pe site-ul dvs.?

Beneficiarii primesc ajutor de la profesioniștii angajați de Caritate.md, precum și de la un șir de experți specializați cum ar fi voluntari, lucrători din domeniul medical, avocați, psihologi, etc.

Pot fi sigur de siguranța datelor cu caracter personal pe site-ul dvs.?

Toate datele cu caracter personal ale donatorilor Caritate.md sunt protejate. Puteți fi sigur că nimeni niciodată nu va împărtăși informațiile Dvs. personale.

Pentru Donatori:

Cum pot efectua transferul/ dona bani?

Modalitățile de transfer a fondurilor pentru donații pe Caritate.md:

MasterCard, Visa, PayPal, Bitcoin, transfer bancar și alte sisteme de plăți convenabile donatorului.

Care sunt comisioanele percepute și cheltuielile bancare?

Taxele și comisioanele aferente operațiunilor cu cardul pe internet sunt după cum urmează:

 • Comisionul pentru primirea cardurilor emise de bănci străine: 3,5% din valoarea tranzacției;
 • Comisionul pentru plățile efectuate prin cardul Victoriabank: 1,5% din valoarea tranzacției;
 • Comisionul pentru plățile efectuate cu orice alte carduri bancare a Republicii Moldova: 2,5% din valoarea tranzacției;
 • Comisionul pentru plățile efectuate prin PayPal este de 3,4% din valoarea tranzacției + 0.35 euro pentru fiecare tranzacției;

Taxele și comisioanele aferente operațiunilor bancare către beneficiar sunt aproximativ de 0% - 1,5% din suma colectată (schimb valutar, transfer bancar international, extragerea numerarului).

Plata pentru taxa de restituire este de 120 lei. Noi rugăm să atrageți atenție la tipurile comisioanelor enumerate mai sus atunci când faceți calcularea sumei care este necesară pentru implementarea cu succes a proiectului.

Este donarea mea în siguranță?

Da, de aceea că noi asigurăm securitatea datelor cu caracter personal, iar Caritate.md utilizează o platformă personalizată pentru donații.

Ce acțiuni întreprinde Caritate.md pentru siguranța comunității lor?

Pentru a oferi o siguranță maximă pentru donațiile realizate, Caritate.md folosește o platformă personalizată și modalități sigure de plată.

Pentru a asigura utilizarea eficientă a resurselor financiare în deplină concordanță cu obiectivele fiecărui proiect, Caritate.md va semna un contract pentru fiecare proiect sau inițiativă cu scopul de a strânge fonduri de pe platformă.

Este posibil de a returna fondurile de pe Caritate.md în cazul în care proiectul eșuează după încheierea campaniei de colectare a acestuia?

Nu, pentru că beneficiarul este responsabil de proiect și pentru fondurile colectate pe site-ul Caritate.md. În cazul în care o cantitate suficientă de resurse nu a fost colectată, donatorilor automat li se restituie banii, sau se redicționează banii către alt caz.

Cine este responsabil pentru punerea în aplicare a proiectului, în conformitate cu promisiunile făcute față de beneficiar?

Platforma Caritate.md nu este implicată în dezvoltarea proiectului. Punerea în aplicare a proiectului este responsabilitatea celui care l-a elaborat. Ca donator, decideți singur dacă contribuția dumneavoastră financiară va sprijini în continuare proiectul sau dacă decideți să nu mai faceți donații.

Cum are loc selectarea persoanelor cărora Caritate.md oferă asistență?

Persoanele care au nevoie de asistență urgentă sunt selectate personal de către coordonatorii Caritate.md. Datele despre aceste persoane sunt luate din listele municipale și raionale pentru asistență socială. În alte cazuri, colectarea de fonduri este efectuată în baza cererii solicitantului care a fost aprobată de proiectul Caritate.md. Oricine poate scrie o astfel de solicitare și o poate expedia la adresa de email: info@caritate.md

Ce se va întâmpla cu banii pe care i-am donat beneficiarului?

Banii donați de către beneficiar,  se transferă conform actelor confirmative ce justifică suma pentru colectarea fondurilor  către:

 • Clinică (centre de reabilitare) – în cazul în care persoana se adresează pentru tratament, intervenție chirurgicală, reabilitare, analize, investigații, etc;
 • Companii prestatoare de servicii – în cazul în care persoana se adresează, pentru reconstrucția – construcția casei, procurarea obiectelor materiale, tehnică necesară, aparate, utilaje etc;
 • Pe contul beneficiarului -  în cazul familiilor social-vulnerabile,  în baza prezentării documentului (demersului) de la primărie, asistența socială, ce confirmă, apartenența la categoria familiilor social-vulnerabile.
Se dă prioritate unei anumite categorii de cetățeni? Dacă e așa, pe ce criteriu?

Activitatea Caritate.md este construită pe principiul egalității. Suntem convinși că asistența trebuie acordată unei largi categorii de persoane din toate sferele vieții publice. Acordarea priorității pentru anumite proiecte este prerogativa donatorului.

Sarcina noastră ca platformă de colectare a fondurilor constă în asigurarea transparenței donațiilor și utilizarea corectă a acestora, precum și în prezentarea unui număr cât mai mare de categorii pentru donatori, obținând în același timp cererea socială și dreptul de a alege un donator.

Pot să aleg singur cui să donez fondurile?

Dreptul de a alege cine va beneficia de asistență revine întotdeauna donatorului.

Care sunt opțiunile pentru a oferi asistență nefinanciară?

Oferirea de asistență, inclusiv nefinanciară este o parte importanta a programului de proiecte Caritate.md. Puteți ajuta persoanele pe care le-ați ales, oferind un serviciu (juridic, psihologic, medical, de întreținere, de transport etc.). De asemenea, organizația acceptă orice tipuri de asistență nefinanciară, dacă originea, calitatea și legitimitatea ei nu contravine legislației Republicii Moldova.

Este emis vreun act cu referire la suma donata? Este donația taxabilă?

La realizarea transferului, confirmarea donației este expediată de către sistemul bancar sau de plată cu indicarea sumei transferate.

Care este mecanismul de monitorizare și gestionare a asistenței oferite?

Pe lângă funcțiile pe care le are ca platformă de colectare a fondurilor, Caritate.md este o organizație publică, care realizează diferite tipuri de asistență pentru publicul larg. Utilizarea conform destinației a fondurilor colectate este obiectivul principal al Caritate.md, care monitorizează furnizarea de asistență către persoanele prezentate pe site. Rapoartele detaliate cu privire la cheltuieli sunt întotdeauna publice.

Există posibilitatea donațiilor anonime?

Da, pe site există o opțiune de donații anonime.

Pentru Beneficiari:

Care sunt criteriile Caritate.md selectează proiectele?

În termeni de conținut, există anumite limite, cu care puteți lua cunoștința pe pagina Termenii de Utilizare. Proiectele care vor fi publicate pe platforma Caritate.md trebuie să respecte cerințele formale ale paginii Creează. Adică proiectul ar trebui să conțină o descriere detaliată în care se indică suma pretinsă și argumentarea pentru bugetul solicitat la etapa actuală a proiectului.

De ce alte acte sau documente e nevoie pentru a lua parte la proiect ?

Dacă e nevoie de anumite acte sau documente suplimentare, veți fi informat cu privire la aceasta în prealabil.

Poate o companie să se desfășoare mai mult de 90 de zile?

E posibil. Dar durata recomandată a unei campanii este de două sau cel mult trei luni. Astfel, se poate analiza cât de solicitat și necesar este produsul sau serviciul oferit de proiect pentru societate.

Sunt video-materialele absolut necesare pentru proiect?

Video-materialele întotdeauna cresc șansele de reușită ale proiectului dumneavoastră. Recomandăm să elaborați un film informativ, care povestește despre proiectul dumneavoastră. Un video material comod și interesant reprezintă un instrument foarte bun de promovare.

Cum anume platforma Caritate.md va promova proiectul?

Caritate.md nu isi asuma obligatiunea de a promova cauzele, dar ofera ajutor si sprijin din propria initiativa. În același timp, vă recomandăm să folosiți și alte metode de promovare, pentru a asigura popularizarea maximă a proiectului.

E nevoie să existe o organizație oficială pentru a elabora un proiect?

Acest punct este opțional. Proiectele pot fi create atât persoane fizice și juridice. Este important ca acesta să se potrivească cu setul de reguli stabilite de noi.

Cum pot obține resursele financiare colectate în timpul campaniei?

De îndată ce au fost colectate fondurile, Caritate.md le transmite Dvs., în conformitate cu un acord de colectare a fondurilor semnat mai devreme. Colectarea de fonduri necesare este efectuată pe platforma Caritate.md pe numele dvs. și numele campaniei proiectului / colectării de fonduri. Aceste fonduri ar trebui să fie utilizate numai pentru proiect, în conformitate cu contractul semnat și Termenii și condițiile stabilite pe site-ul nostru.

Care sunt impozitele și taxele pe Caritate.md?

Înregistrarea pe site-ul Caritate.md este gratuită, precum și crearea elaborarea unui proiect sau efectuarea unei donații. Când are loc o colectare de fonduri, Caritate.md reține un comision în sumă de 0 % din suma colectată. 

Voi avea eu posibilitatea de a contacta cu suporterii mei de-a lungul campaniei și după finalizarea acesteia?

O astfel de oportunitate există. Fiecare proiect va avea propria sa pagină, în cazul în care puteți obține acces la o bază de date de donatori implicați în campanie. Puteți scrie, de asemenea, un e-mail de recunoștință, sau o scrisoare de intenție pentru o viitoare cooperare. Prin urmare, vă rugăm să introduceți adresa dvs. de e-mail validă pentru ca noi și susținătorii proiectului dumneavoastră să aibă posibilitatea de a vă contacta.

Îmi aparțin mie drepturile de autor asupra produselor sau materialelor furnizate?

Pe parcursul campaniei, platforma Caritate.md are dreptul de a utiliza materialele prezentate pe site-ul, dar, la finalul campaniei, toate materialele prezentate în proiect, revin autorului, și platforma nu are dreptul de a le utiliza materiale fără acordul său. Caritate.md nu își atribuie drepturile de autor pentru orice material prezentat de către cel ce a elaborat proiectul pe site.

Ce fel de proiecte vor fi acceptate pe Caritate.md?

Se acceptă orice proiecte care vizează schimbări pozitive sau beneficii pentru societate, precum și proiecte care vizează afaceri private sau de inovație. Nu se acceptă inițiative politice, proiecte care promovează alcoolul, tutunul, drogurile și alte alte produse și servicii ilegale în Moldova.

Ce se angajează să facă beneficiarul după finalizarea cu succes a campaniei de colectare a fondurilor?

Principala obligație a beneficiarilor este să-și îndeplinească toate promisiunile făcute de ei în procesul campaniei de colectare a fondurilor.

În cazul în care proiectul a fost finanțat cu succes, inițiatorul proiectului este responsabil de a-l finaliza, în conformitate cu obligațiile asumate în fața donatorilor.

Ce ar trebui să facă inițiatorii proiectului în cazul unor probleme cu punerea în aplicare a acestuia?

În cazul unor probleme, recomandăm persoanele să publice o informația respectivă și să explice situația tuturor donatorilor. Donatori sprijine aceste proiecte, pentru că cred în ideea și inițiativa inițiatorilor, astfel încât rezolvarea situației poate să apară din partea societății.

Pot fi desfășurate mai multe campanii de colectare a fondurilor online pe Caritate.md?

Desigur, puteți rula mai multe proiecte de colectare a fondurilor online, important însă este ca ele să nu fie identice și să nu să se suprapună la campaniile existente, plasate pe site.

Cum raportez o încălcare a drepturilor de autor?

Dacă ați găsit o încălcare a drepturilor de autor pe platforma Caritate.md, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail cu dovezi care să o confirme la această adresă de e-mail: info@caritate.md.

Cum pot afla răspunsuri la alte întrebări?

Dacă nu reușiți să găsiți răspunsul la întrebările dumneavoastră aici, puteți să ne contactați la următoarea adresă de e-mail: info@caritate.md.

Pentru parteneri

Sunt interesat de un parteneriat cu Caritate.md, cum vă pot contacta?

Excelent! În cazul în care sunteți o organizație, instituție sau altă persoană interesată în parteneriat, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: info@caritate.md.

Ai o întrebare?