Ştiri

23 Mar

Primul ajutor pentru Vasilița Bivol

Vasiliței Bivol din satul Costești, raionul Ialoveni are 63 de ani. Este o persoană cu dizabilități încă din copilărie, se mișcă cu dificultate, cu ajutorul cârjelor, deoarece picioarele sale sunt de lungimi diferite. Bani pentru tratament nu are.

Doamna Vasilița primind o pensie mizeră, deja de patru ani o crește și educă pe nepoata sa Vlăduța în vârstă de șase ani. Mama Vladei a lăsat copilul în grija bunicii, tatăl ei fiind în închisoare. În anul următor, Vladuța trebuie să meargă la școală.

Bunica și nepoata locuiesc la marginea satului, pe un deal abrupt, pe care este dificil de urcat, mai ales pe vreme rea. Casa în care locuiesc nu este asigurată cu apă și gaz. Bunica Vasilița cu mare dificultate aduce apa de la o fântână din apropiere.

Pentru încălzirea casei și pregătirea mâncării sunt folosite lemnele, pe care doamna Vasilița le găsește cu greu din cauza amplasării căsii și dificultăților de deplasare.

Din cauza vârstei și a sănătății precare, Vasiliței Bivol îi este dificil să iasă din casă, cu toate că în fiecare e nevoită să-și ducă nepoata la grădiniță. Pe lângă durerile de picioare, pensionara are o boală vasculară la nivelul picioarelor și brațelor, care agravează și mai mult situația ei.

Din spusele doamnei Vasilița, ultima dată reprezentanții serviciilor sociale i-au vizitat în anul 2013.

Nepoata Vlăduța este foarte bine dezvoltată pentru vârsta ei. Este o fată foarte drăguță și zâmbitoare. Din spusele bunicăi, Vlăduța se ocupă în cadrul grupei pregătitoare de la grădiniță și se pregătește cu succes pentru școală. Vladuța mai tare preferă să scrie și să citească, decât să se joace cu păpuși. Fata arata bine îngrijit.

Bunica și nepoata sunt lipsite de orice ajutor din exterior, având o situație financiară precară.

Din spusele Vasiliței Bivol, ea are o pensie de 800 de lei.

Doamna Bivol și nepoata ei sunt într-o situație disperată și sunt gata să accepte orice fel de asistență, prioritar pentru ei fiind lemnele și produsele alimentare.  Ajutorul acordat:

Pe data de 15 martie 2016 organizația obștească «Caritate.md» a oferit Vasiliței Bivol și nepoatei sale următoarele tipuri de asistență:

  • Din Chișinău, la Costești, spre casa doamnei Bivol au fost aduși 3 metri pătrați de lemne cioplite.
  • Produse alimentare și chimice de uz casnic

În așa fel, Vasilița Bivol și nepoata ei au primit primul lor ajutor material.